Zekerheid door ervaring

Specialistische kennis

Deskundige taxatie

Actueel

Tanzaniet edelsteen, het zeldzame geschenk uit de natuur - Juwelier de Tijd

Tanzaniet (zoisiet groep)

De bijzondere, exotische edelsteen tanzaniet heeft zijn naam te danken aan de juwelier Tiffany uit New York. Bijzonder voor deze edelsteen is dat tanzaniet pleochroïsme vertoont. Dit houdt in dat de edelsteen meerdere kleuren kan hebben in verschillende kijk-richtingen. Voor de tanzaniet is dat paars, blauw en (burgundy) rood. De edelsteen kan dus van de bovenzijde paars lijken, en vanuit de zijkant blauw. Tanzaniet wordt gevonden in Oost-Afrika in Tanzania. En is een zeer zeldzame edelsteen.

 

tanzaniet juwelier ring met diamant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische info over tanzaniet

Met een hardheid van 6,5 op de schaal van Mohs. is tanzaniet geschikt om in sieraden te dragen. Wel adviseren wij op te passen met stoten. Een edelsteen kan namelijk breken of scheuren. Wanneer u uw sieraad met tanzaniet wilt reinigen is dit mogelijk met lauw warm water, zeep en een zachte tandenborstel. Maar pas op de tanzaniet edelsteen zou beschadigd kunnen raken door de ultrasoon, stoomreiniging of hoge temperatuur (vergroten/verkleinen van een ring). Breng uw sieraad dus niet naar de eerste beste juwelier of goudsmid! De gemmoloog(edelstenen-expert) weet raad met uw waardevolle tanzaniet sieraden.

 

Know the rules of the rock

Zoals de GIA (International Gemological Institute of America) diamanten beoordeelt op de 4C’s, wordt de tanzaniet ook gewardeerd volgens de kleur, zuiverheid, slijpsel en karaat. Uiteraard geldt ook hier hoe hoger de combinatie van de 4C’s, hoe zeldzamer en waardevoller de tanzaniet edelsteen is.

 

tanzaniet edelstenen rapport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleur (colour)

De prijs van de tanzaniet wordt mede bepaald door de kleur. De intensiteit van de tanzaniet edelsteen wordt uitgedrukt met de termen van Vivid tot Pale (V tot P). Dit staat voor de intensiteit van de aanwezige kleuren blauw en violet. Hoe dieper de kleur is, hoe waardevoller de tanzaniet is. De kleur van de hoogste kwaliteit is saffier-blauw, bij kunstlicht lijkt hij meer amethist-violet. Na bewerking (verhitting en slijpen) van de steen kan de kleur variëren van mooi diepblauw tot fel paars.
kleur van de tanzaniet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuiverheid (clarity)

De zuiverheid van de tanzaniet wordt uitgedrukt van loepzuiver (loupe clean) tot grove insluitsels (heavily included). Loupe clean staat voor geen zichtbare insluitsel (gebreken) zichtbaar met een loupe die 10x vergroot. Eye clean betekent dat de steen geen zichtbare insluitsel heeft met het blote oog waarneembaar. Tanzaniet gewaardeerd als Lightly included zijn edelstenen met kleine insluitsels zichtbare voor het blote oog. Zijn de gebreken in de steen groter en beter waarneembaar dan wordt dit aangeduid met Moderately Included. Bedekken de insluitels in de steen de meerderheid van de tanzaniet dan is de kwaliteit Heavily Included.

 

tanzaniet GIA zuiverheidsgraad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slijpsel (cut)

Hoe beter de tanzaniet is gefaceteerd (geslepen) des te mooier hij zal sprankelen. Als de edelsteen precies naar juiste proporties en symmetrie geslepen is dan wordt dit aangeduid met de term Exellent cut.

 

tanzaniet geslepen

 

 

 

 

 

 

Karaat (carat)

Het gewicht van de tanzaniet wordt aangeduid in carat. 1 karaat is 200mg. Een tanzaniet edelsteen met dezelfde afmeting in breedte en lengte kan een ander gewicht hebben dan eenzelfde exemplaar, als de hoogte van de edelsteen anders is. Is de steen dus ‘diep’ dan zal het carat gewicht hoger zijn.

 

tanzaniet carat karaat gewicht van de edelsteen

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van Tanzaniet

550 miljoen jaar geleden is tanzaniet ontstaan bij de Kilimanjaro berg in Tanzania. Toch bleef de edeksteen onbekend onder het publiek tot 1967. In dit jaar werd de steen het eerst gezonden toen men op zoek was naar saffier edelstenen. Het mineraal tanzaniet behoort tot de zoisiet groep (vernoemd naar de verzamelaar Baron Von Zois). En werd als eerste ontdekt in 1805 op de Saualpe in Karinthië. En werd oorsponkelijk saualpiet genoemd. Pas sinds decennia zijn er stenen van edelsteenkwaliteit bekend namelijk; tanzaniet, thuliet en anyoliet. Van de overige doorzichtige zoisiet-variëteiten met edelsteenkwaliteit (kleurloos, groen en bruin) zijn tot nu toe slechts afzonderlijke stukken of zeer kleine hoeveelheden bekend.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar blogoverzicht

De pluspunten van Taxatiebureau Rothuis

 • Kies voor zekerheid
 • Voorkom discussie met uw verzekerings- maatschappij door een taxatierapport
 • Specialistische kennis
 • Deskundige taxatie
 • Aan ons verkopen is ook mogelijk, d.w.v. contante uitbetaling of overboeking per bank
 • Geen verborgen kosten
 • Geen aankoop verplichting

Taxatiebureau Rothuis

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Diamantair & Edelsteenkundige

 • Taxateur juweliersartikelen
  »
  Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche
 • Diamant taxateur CDG
  »
  Hoge Raad Diamant Antwerpen
 • Europees Gemmoloog EG
  »
  Federation of European Education in Gemmology
 • Gemmoloog DGI
  »
  Dutch Gemmological Institute

Aangesloten bij

NJU
Gemmologisch Gilde Nederland
Waarborg Holland

Meester Goudsmid Designer

 • Art de Bijou et du joau
  »
  CFA Le Vigan (Frankrijk)
 • Joaillerie
  »
  CFA Le Vigan (Frankrijk)