Zekerheid door ervaring

Specialistische kennis

Deskundige taxatie

Imitaties en vervalsingen

Helaas komen we nog steeds imitaties en vervalsingen van sieraden, juwelen en voorwerpen tegen. Het zou voor u een vervelende constatering zijn wanneer iets niet blijkt te zijn wat u had verwacht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom laten we hieronder een aantal voorbeelden van imitaties en vervalsingen zien en benoemen we een aantal zaken waarop u kunt letten.

Voorbeelden van imitaties en vervalsingen;

Het namaken van dingen is iets dat al eeuwenlang gebeurt. Al in de tijd van de Oude Egyptenaren werden imitatie edelstenen gemaakt van glas. Iets later werden originele en hoogwaardige Russische zilverobjecten voorzien van een valse Fabergé-stempel. Het waren dus wel echt antieke voorwerpen, maar niet vervaardigd door Fabergé.

Nog iets recenter was een vervalsing van Nederlandse bodem. Aan het einde van de 19e eeuw werden tabaksdozen gemaakt in Nederland. Ze werden gemaakt in een stijl die overeenkwam met die van antieke tabaksdozen. Ook tabaksdozen horen voorzien te zijn van een keurstempel, dus werd een stempel geplaatst die leek op de antieke stempel. De verplichte officiële stempel werd ook geplaatst, maar op een minder goed zichtbare plek. Inmiddels zijn ook de vervalsingen antiek geworden en ook daar zijn verzamelaars voor, maar in eerste instantie ging het hier toch echt om vervalsingen.

 

imitatie rolex - originele rolex stempels rolex orgineel tov kopie rolex horloge

Vervalsingen in metalen. Bijv. plaque en verzilverd, mogelijk zelfs voorzien van echt goud of zilver stempel.

Imitatie edelstenen werden al gemaakt in de tijd van de Oude-Egyptenaren. Vervalsingen van edelstenen zijn bijvoorbeeld strass, glas, doubletten en synthetische stenen die een al-dan-niet geslaagde imitatie geven. Wat ook als een imitatie geldt is bijv. een natuurlijk rode spinel die als robijn verkocht wordt. Imitatie edelstenen zijn dus absoluut niet iets van de laatste tijd.

opaal doublet

 

uitleg doublet edelstenen

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte bestaat ook de zogenoemde ‘belasting-omzeilers’ of ‘duty dotchers’. Bijvoorbeeld de zilversmid maakte een klein en licht zilveren schoteltje en bood dat ter keuring aan. De zilversmid moest per gewicht voor het keuren van zijn stuk betalen (dat is nog steeds hetzelfde) en gebruikte dan dat gekeurde schoteltje om als bodem van een veel zwaarder object te dienen. Hier is het niet noodzakelijk dat de zilversmid ook sjoemelde met het gehalte van de rest van het object.

De pluspunten van Taxatiebureau Rothuis

 • Kies voor zekerheid
 • Voorkom discussie met uw verzekerings- maatschappij door een taxatierapport
 • Specialistische kennis
 • Deskundige taxatie
 • Aan ons verkopen is ook mogelijk, d.w.v. contante uitbetaling of overboeking per bank
 • Geen verborgen kosten
 • Geen aankoop verplichting

Taxatiebureau Rothuis

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Goudsmid & Diamantair

 • Meester Goudsmid designer
 • Register Taxateur & schade-expert
 • Diamantexpert C.D.G.
 • Europees Gemmoloog E.G.
 • Edelsteendeskundige D.G.I.