Zekerheid door ervaring

Specialistische kennis

Deskundige taxatie

Geschiedenis, technieken, imitaties, beroemde cameeën en -verzamelaars

De populariteit van de camee verschilt nogal gedurende onze jaartelling. Van hogelijk gewaardeerd verzamelobject tot verguisd.Van alleen voor de allerrijksten tot gemeengoed. Geliefd of niet, ze hebben een zeer rijke historie en er zijn waarlijke meesterstukken gemaakt.

camee

Glyptiek
Het woord komt uit het Grieks en betekent; de kunst om in steen te snijden of graveren, de kunst van het vervaardigen van gemmen of cameeën. Gliptieken, of gluptische kunst behelst een gebied van kleine gegraveerde stenen. Daarbij horen ook de cilindervormige zegels, die in het gehele oostelijke Middellandse Zeegebied al duizenden jaren geleden werden vervaardigd uit lapis lazuli, jaspis en onyx en hematiet. We maken onderscheid tussen twee verschijningsvormen van snijwerk.

intaglio gravure edelsteen

Camee
Italiaans, cam(m)eo (13e eeuw), Frans, camee (18e eeuw), middeleeuws Latijn cammaeus is de benaming voor een graveertechniek van edelstenen waarbij achtergrond wordt weggeslepen om de voorstelling in reliëf te doen uitkomen.Dit in tegenstelling van de intaglio waar de voorstelling verdiept ligt.

italiaanse intaglio camee

Gem of gemme
Is afkomstig van het Latijnse Gemma en betekent; edelgesteente; juweel; maar ook zegelring; zegel; parel. En dus ook een edelsteen, die een beeltenis en/of letters draagt. Daarvoor kunnen zowel stenen die één kleur hebben als gelaagde stenen worden gebruikt. Ook zijn schelpen toegepast. Wanneer een gelaagde steen of schelp is gebruikt, dan heeft de afbeelding een andere kleur dan de achtergrond. Gemmen werden reeds ver voor onze jaartelling gemaakt, aanvankelijk door te krassen en slijpen met een boogboor, vanaf de 16e eeuw na Christus door te graveren. Daarnaast is Gemme ook een voornaam. De naam komt voor in Friesland. Een van de bekendste dragers van deze naam is Gemme van Burmania een Firse vrijheidsstrijder die in 1655 weigerde te knielen voor de Spaanse koning. Gemme is ook als meisjesnaam in gebruik.

ivoor graveren

Geschiedenis
De techniek voor het maken van gemmen (intaglio) is één uit de Oudheid en komt oorspronkelijk van de culturen uit het nabije Oosten en de Indus Vallei. Het rolzegel, waarvan de voorstelling duidelijk zichtbaar wordt als het over natte klei of was wordt afgerold en waaruit het platte ringtype zegel ontstond, was de gebruikelijke vorm in Mesopotamië, Assyrië en andere culturen en verbreidde zich aan het Westen naar de Minoïsche wereld, inclusief gedeeltes van Griekenland en naar Cyrpus. Ze werden in verschillende steensoorten gemaakt. De Minoïsche beschaving bestreek een tijdvak van 3200 tot 1450 voor Chr. en het zwaartepunt van deze cultuur lag op Kreta. Deze periode kende grote bouwmeesters.

 

De pluspunten van Taxatiebureau Rothuis

 • Kies voor zekerheid
 • Voorkom discussie met uw verzekerings- maatschappij door een taxatierapport
 • Specialistische kennis
 • Deskundige taxatie
 • Aan ons verkopen is ook mogelijk, d.w.v. contante uitbetaling of overboeking per bank
 • Geen verborgen kosten
 • Geen aankoop verplichting

Taxatiebureau Rothuis

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Goudsmid & Diamantair

 • Meester Goudsmid designer
 • Register Taxateur & schade-expert
 • Diamantexpert C.D.G.
 • Europees Gemmoloog E.G.
 • Edelsteendeskundige D.G.I.