Zekerheid door ervaring

Specialistische kennis

Deskundige taxatie

Erfenis: een sieraad als nagedachtenis

Erfenis: een sieraad als nagedachtenis

We hopen allemaal dat onze geliefden zolang mogelijk samen met ons van het leven kunnen genieten. Maar hoewel we er liever niet over nadenken, zal er een moment komen waarop we afscheid moeten nemen van onze geliefden. Deze momenten zijn alles behalve makkelijk, maar de mooie herinneringen kunnen we altijd koesteren.

In de periode na het verlies zoeken families elkaar vaak op. We vinden steun en zoeken naar een manier om met het verlies om te gaan. Iets wat hierbij hoort is een verdeling van de nalatenschap waarmee we de herinneringen versterken. Wanneer een nalatenschap meer dan alleen emotionele waarde heeft, kan dit gepaard gaan met een geschil tussen de nabestaande. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de drie erfenissen niet zonder ruzie wordt verdeeld. Hoog op het lijstje van oorzaken staat onenigheid over de verdeling van de inboedel zoals juwelen en antiek. Het is eeuwig zonde om een periode waarin men juist zoekt naar steun, te bevlekken met ruzie en getouwtrek.

 

Voor wie na zijn overlijden bang is dat zijn nabestaanden gaan steggelen om de erfenis, is het aan te raden om zo veel mogelijk vast te leggen. Hoe minder onduidelijkheid u laat bestaan over uw wensen met betrekking tot wie wat krijgt, hoe kleiner kans dat hier later onenigheid over kan ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om vooraf te bepalen waar de nalatenschap uit bestaat. Een erkend taxateur van Taxatiebureau Rothuis kan u helpen met het bepalen van de waarde van erfstukken. Zo kunt u vooraf inzichtelijk maken waar het om gaat en voorkomt u hopelijk onderlinge ruzie of getouwtrek.

De erfenis wordt verdeeld over de erfgenamen die zijn aangewezen in het testament van de overledene. Als de overledene geen testament heeft nagelaten, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dit zijn dan in eerste instantie de (geregistreerde) partner en kinderen. Mochten die er niet zijn, dan komen ouders, broers en zussen in beeld. Deze erfgenamen hebben o.a. de inboedel van de overledene te verdelen. Voor zover het geen registergoederen (bijvoorbeeld een huis) betreft, kunnen zij dit onderling regelen en hoeft er niet per se een notaris aan te pas te komen.

 

Maar laten we er vanuit gaan dat het met gepaste eerbied tot een eerlijke verdeling komt. Wellicht zou u een sieraad graag verdelen vanwege de emotionele waarde, maar gaat dit niet omdat het om een enkel sieraad gaat. Dan kunt u ervoor kiezen om een sieraad te vermaken naar meerdere sieraden, zodat u allemaal een stukje bij u kunt dragen. Bijvoorbeeld de trouwring van een overleden dierbare die onze goudsmeden kunnen splitsen voor de erfgenamen waarvan verschillende nieuwe sieraden gemaakt kunnen worden. Wij beschikken over vele idéén waarbij bijvoorbeeld de gravure behouden kan blijven.

Of u wilt een sieraad laten aanpassen waardoor u het zelf makkelijk kunt dragen. Tevens is het mogelijk oude sieraden in een geheel nieuw jasje te steken. Bij Juwelier de Tijd hebben wij de juiste kennis en expertise in huis om u te adviseren en uw idee te realiseren. Besluit u dat het toch het beste is om het sieraad te verkopen, ook dan helpen wij u graag verder. Wij van Taxatiebureau Rothuis kunnen taxeren, inkopen of bemiddelen in verkoop. Tijdens een vrijblijvende afspraak zullen wij starten met de waarde van het sieraad te bepalen en daarna de vele mogelijkheden tot verkoop toelichten.

 

Heeft u behoefte aan advies of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, dan kunt u altijd bij ons binnenlopen. Wilt u liever iets uitgebreider in gesprek, dan kunt u altijd een afspraak maken. Wij helpen u graag verder!

De pluspunten van Taxatiebureau Rothuis

 • Kies voor zekerheid
 • Voorkom discussie met uw verzekerings- maatschappij door een taxatierapport
 • Specialistische kennis
 • Deskundige taxatie
 • Aan ons verkopen is ook mogelijk, d.w.v. contante uitbetaling of overboeking per bank
 • Geen verborgen kosten
 • Geen aankoop verplichting

Taxatiebureau Rothuis

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Goudsmid & Diamantair

 • Meester Goudsmid designer
 • Register Taxateur & schade-expert
 • Diamantexpert C.D.G.
 • Europees Gemmoloog E.G.
 • Edelsteendeskundige D.G.I.