Zekerheid door ervaring

Specialistische kennis

Deskundige taxatie

Actueel

Diamant echt of nep? Zeven simpele trucs van diamantair juwelier de Tijd

diamant taxeren briljant taxatie

U bent in het bezit van een steen (vermoedelijk diamant), maar twijfelt aan de echtheid ervan? Taxatiebureau Rothuis geeft zeven simpele tips and tricks om te beoordelen of het om een echte diamant gaat, of dat u in het bezit bent van een imitatie.

 

 

1. Letter- en stiptest

Wanneer het om een niet gezette losse briljant geslepen steen gaat, leg deze op een letter (van bijv. een krant). Omdat de refractie van diamant erg hoog is zal het niet mogelijk zijn de letters te lezen door de steen heen als je deze op zijn kop legt. Bij een quartz steen of glas is dit wel het geval. De stiptest gaat ongeveer hetzelfde. Leg de briljant geslepen steen weer op zijn kop, ditmaal op de stip. Kunt u de stip waarnemen dan is het geen echte diamant.

 

diamant echt op nep 1

diamant echt of nep 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Slijpvorm
Met een scherp oog en een vergrootglas kun je zien of een diamant echt is of niet: zijn de facetten erg scherp, heeft de steen geen versleten facetranden, en is de slijpvorm aan de bovenzijde van de steen mooi recht, dan is de kans groot dat u een echte diamant in handen heeft. Door het dragen van de steen in een sieraad zullen er doorgaans geen draagsporen optreden. Bij een imitatie zal dit wel het geval zijn. De hardheid van diamant op de schaal van Mohs is 10 en van Cubic Zirkonia is 8,5. Een diamant kan echter wel breken bij een klap of stoot.

Diamant facetten 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Oneffenheden
Niets is perfect, dus een diamant ook niet. Elke diamant, hoe hard de steen ook is, heeft oneffenheden. Door uw steen door een loupe of onder een microscoop te houden kunt u zien of de al dan niet authentieke diamant oneffenheden – zoals vlekjes en scheurtjes – bevat in de steen of aan het oppervlak. Deze worden insluitsels en glessen genoemd. Is dit het geval, dan is de kans groter dat de diamant echt is. Een Cubic Zirkonia, veel voorkomende imitatie in goedkopere sieraden, heeft bijna nooit oneffenheden in de steen.

diamant insluitsels 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Adem
Een simpele, doch niet erg betrouwbare truc te zien of u met een echte diamant te maken heeft, is om de edelsteen voor uw mond te houden en te wasemen. Een echte diamant beslaat namelijk niet: die verspreidt de warmte namelijk direct over de steen. Toch zitten er ook wat haken en ogen aan deze test: een synthetisch moissaniet (nieuwere imitatie van diamant) geleid ook erg goed warmte. En is een diamant erg smerig, bijvoorbeeld door stof of huidvet, dan beslaat de steen wel. Een diamant is dus een zéér goede warmtegeleider! De juwelier of taxateur beschikt daarom over een diamanttester die d.m.v. een warmtegeleidingsproef en elektriciteitsgeleidingsproef vaststelt of het een echte diamant of imitatie is. De elektriciteitsgeleidingsproef is een extra proef om vast te stellen of het niet om een synthetisch moissaniet gaat. Deze geleid namelijk ook erg goed elektriciteit. En dit doet een normale diamant niet. Behalve blauwe diamanten. Dit komt doordat er Boron in deze stenen voorkomt.

adem test diamant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Inscriptie of Keurmerk
Soms kun je aan de hand van een inscriptie of keurmerk zien of de diamant echt is of niet. Heeft de diamant een laserinscriptie op de zijkant van de steen (gordel) dan is het aannemelijk dat het een echte diamant is. Deze steen is dan beoordeeld en gecertificeerd door de Hoge Raad Diamant Antwerpen (HRD), Gemological Institute Of America (GIA) of International Gemological Institute (IGI). Deze lasergravure is enkel met de diamantloupe en/of microscoop waar te nemen. Wanneer de diamant onderdeel van een ring met een stempel aan de binnenkant (bijvoorbeeld 14K, 18K, 20K, 750, 900, 950, PT of Plat) is dan geeft deze stempel aan dat de ring van echt goud of echt platina is, en is de kans groter dat de steen in de ring ook van waarde is. De stempel kan echter door het dragen van de ring, reparaties of andere omstandigheden weggesleten zijn – houd daar dus rekening mee.

 

diamant gordel inscriptie laser 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Kleur
De meeste diamanten kleuren fluorescerend blauw als je ze onder ultraviolet licht houdt – bijvoorbeeld onder het UV licht van een geldtester of de zonnebank. Wanneer een diamant onder een uv-lamp blauw opkleurt, weet je dat de kans groter is dat de steen een echte diamant is. De fluorescentie van een diamant wordt beoordeeld in 3 categorieën namelijk; nihil, slight, medium of strong. Wanneer de diamant een zeer sterke (strong) fluorescentie heeft dan lijkt de diamant in normaal licht ietwat witter van kleur. Zeer sterke fluorescentie zorgt ervoor dat de waarde van de diamant een klein tikkeltje lager uitvalt.

diamant UV fluorescentie 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Soortelijk Gewicht
Door het soortelijk gewicht te berekenen van de steen is ook een inschatting te maken. De soortelijke massa van diamant is 3,52. Van Cubic Zirkonia is het soortelijk gewicht 75% hoger.

 

hardheid diamant schaal van mohs 7

 

 

 

 

 

 

 

8. Ga langs bij een Taxatiebureau
Toch is er een manier om voor eens en voor altijd uitsluitsel te geven over de echtheid van uw diamant: ga langs bij een een geregistreerd taxateur. Bij Taxatiebureau Rothuis in Doetinchem, zijn wij meervoudig gediplomeerd edelsteendeskundige en gecertificeerd diamant gradueerder (HRD). U krijgt dus altijd een correcte beoordeling van uw steen, maar ook van uw sieraad, horloge of anderszins.

 

Sieraden taxatie, geregistreerd taxateur 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op; deze methodes geven geen uitsluitsel of een steen behandeld is of dat een diamant natuurlijk of synthetisch is. Om dit vast te stellen kunnen wij een diamantrapport opstellen. Het doel van het diamant- of edelsteenrapport is onder meer om de diamanten of edelstenen nauwkeurig te identificeren, vaststellen of een behandeling is toegepast op een diamant, edelsteen of parel en opinie over de herkomst (land, regio, mijn) van de edelsteen (niet voor diamant). Op die manier wordt de waarde van de steen vastgelegd.

Meer informatie over diamanten en een officieel diamant- of edelsteenrapport vindt u hier.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Terug naar blogoverzicht

De pluspunten van Taxatiebureau Rothuis

 • Kies voor zekerheid
 • Voorkom discussie met uw verzekerings- maatschappij door een taxatierapport
 • Specialistische kennis
 • Deskundige taxatie
 • Aan ons verkopen is ook mogelijk, d.w.v. contante uitbetaling of overboeking per bank
 • Geen verborgen kosten
 • Geen aankoop verplichting

Taxatiebureau Rothuis

Doctor Hubernoodtstraat 34A
7001 DX Doetinchem (Gelderland)

Tel: 0314 39 20 66
info@juwelierdetijd.nl

tell-02

google_plus  youtube_2

Taxateur, Diamantair & Edelsteenkundige

 • Taxateur juweliersartikelen
  »
  Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche
 • Diamant taxateur CDG
  »
  Hoge Raad Diamant Antwerpen
 • Europees Gemmoloog EG
  »
  Federation of European Education in Gemmology
 • Gemmoloog DGI
  »
  Dutch Gemmological Institute

Aangesloten bij

NJU
Gemmologisch Gilde Nederland
Waarborg Holland

Meester Goudsmid Designer

 • Art de Bijou et du joau
  »
  CFA Le Vigan (Frankrijk)
 • Joaillerie
  »
  CFA Le Vigan (Frankrijk)